# Calculation Examples Questions and Answers

Q: A member whose standard work day is 8 hours works 40 hours each week during a month that has 4 weekly pay periods. How many days should I report that she worked?

A: You would report 20 days on the monthly report.

• 40 hours each week × 4 weekly pay periods = 160 total hours for the month
• Divide the total hours worked in the month (160) by the hours in the standard work day (8) to determine the number of days to report (20).

Q: One of my employees worked 119 hours this month, and I use a 6 hour standard workday. How many days should I report that he worked?

A: 19.84 days. The number of days worked, 19.8333 should be rounded up to 19.84.

Q: An employee whose position has a 6 hour standard work day works 6 hours a day for 10 days, and 3 hours a day for 8 days during the reporting period. How many days should be shown on the monthly report?

A: You would report 14 days.

• 10 days × 6 hours each day = 60 hours +
• 8 days × 3 hours each day = 24 hours for a total of 84 hours
• Divide the total hours worked (84) by the standard work day (6) to determine the number of days to report (14).

Q: A member who is paid on a bi-weekly basis and whose standard work day is 6 hours worked thirteen 4 hour days and used 28 hours of accrued leave during a month. How many days should be shown on the monthly report?

A: You would report 13.34 days. Using the formula:

• 13 days × 4 hours each day = 52 hours + 28 hours of accrued leave = 80 total hours.
• Divide the total hours worked (80) by the standard work day (6) to determine the number of days to report (13.34 − 13.33 rounded up to 13.34).

Rev. 5/13